Om thuis serieus te darten is een goed dartbord een belangrijk onderdeel. Je wilt namelijk niet dat je vaak last hebt van “bouncers” (Dat je pijl uit het bord ketst). Met een goedkoop bord heb je hier vaker last van dan een wat duurder bord. En met “wat duurder” hebben we het niet over honderden euro’s, maar over een paar tientjes.

Het verschil in kwaliteit tussen een dartbord van 20 euro en 60 euro is ontzettend groot dus is het geen overbodige luxe om er iets meer voor neer te leggen. De duurdere dartborden gaan daarentegen ook langer mee waar je dan ook meer plezier van hebt.

In dit artikel lees je wat het beste dartbord is om thuis op te hangen.

Waar is een dartbord van gemaakt?

De dartborden die wij in dit artikel bespreken zijn gemaakt van Sisal. Dit is een tropische vezel die onder andere ook gebruikt wordt voor touw en vloerbedekking. Sisal wordt op een ronde plaat van 18mm dik onder grote druk geperst en gelijmd. Vervolgens wordt er een metalen band om het bord bevestigd en wordt het bord voorzien van de vak indeling met de verschillende kleuren. Als laatste komt er nog een metalen “bedrading” over deze vak indeling om de vakken goed van elkaar te scheiden.

Hoelang gaat een dartbord mee?

Dit is bij iedereen verschillend. Er van uit gaande dat je een dartbord hebt van een goede kwaliteit kan je rekening houden met:

1-2x per week gooien: 4-5 jaar.
3-7x per week een uur gooien: 2 jaar.
Elke dag een aantal uur gooien: 6-8 maanden.

Een dartbord gaat dus aardig lang mee. Hoe vaker en hoe harder je gooit, hoe sneller hij slijt. Zolang je dartpijlen in het bord blijven zitten hoef je theoretisch gezien nog geen nieuwe te kopen.

TIP:

Omdat je veel op de 20 zal gooien zal dit vlak sneller “slijten”. In dit geval kan je de ronde metalen cijferring waar de nummers op zitten loshalen en draaien naar een vlak waar je minder op hebt gegooid. Zorg er weer voor dat je het bord draait naar de goede positie (20 bovenaan) en je kan weer een tijdje vooruit.

Wat is het beste dartbord?

In het onderstaande overzicht vindt je onze top 5 beste dartborden voor thuis.

1: Winmau Blade 5 dual core (Beste koop)

2: Unicorm Eclipse HD2 Pro (Officieel PDC wedstrijd bord)

3: Winmau Blade 5 (Goede prijs/kwaliteit)

4: Winmau Diamond plus (Goede prijs)

5: Bull’s Classic (Laagste prijs)

#1. Winmau Blade 5 Dual Core

Winmau Blade 5 Dual Core beste dartbord

Het beste dartbord van dit moment is zonder twijfel de Blade 5 Dual Core van Winmau. Hij is gemaakt van twee lagen Afrikaanse Sisal waardoor de punten van de dartpijlen steviger in het bord blijven zitten en de gaatjes in het bord zich beter herstellen. Dit zorgt voor een langere levensduur.

Omdat de bedrading 14% dunner is dan zijn broertje (Blade 4) zijn de vakken iets groter en zijn de dubbels en trippels beter te raken. De kans op bouncers is hierdoor afgenomen.

Het Rota-Lock ophangsysteem om het dartbord waterpas tegen de muur te hangen werkt perfect. De voetjes die je achter het bord kan bevestigen zijn makkelijk te verstellen zodat je dartbord strak tegen de muur aan zit.

Ga je voor kwaliteit en een lange levensduur? Dan is dit bord de beste aankoop waar je geen spijt van zult hebben.

#2. Unicorn Eclipse HD2 Pro

Unicorn Exlipse HD2 Pro beste dartbord

De concurrent van de Winmau Blade 5 Dual core. Dit dartbord wordt sinds 2017 gebruikt als officiële wedstrijd bord van de PDC. Hij is gemaakt van 1 grote sisal schijf voor een betere en gelijkmatigere belasting. Het dartbord gaat hierdoor langer mee. Door de dunne bedrading is de kans op bouncers heel klein.

Het Unilock ophangsysteem wat op de achterkant van dit dartbord zit zorgt ervoor dat het bord goed en strak tegen de muur aan zit en hierdoor niet beweegt.

Wil je een officieel wedstrijd bord thuis hebben hangen? Dan is dit de juiste keus.

#3. Winmau Blade 5

Winmau Blade 5 beste dartbord

De Winmau Blade 5 is gemaakt van 1 laag Afrikaanse sisal. Dit is het enigste verschil met de Dual Core versie. Verder heeft hij dezelfde voordelen tegenover de Blade 4: minder kans op bouncers door de dunnere bedrading, en het Rota-Lock systeem op het bord goed en stevig aan de muur te hangen.

Met dit dartbord haal je een professioneel dartbord in huis voor een goede prijs en een geweldige kwaliteit. Hij is ongeveer €15,- goedkoper dan de Blade 5 Dual Core.

Wil je een dartbord van een goede kwaliteit en een goede prijs? Dan zal deze je niet teleurstellen.

#4. Winmau Diamond plus

Winmau Diamond plus beste dartbord

De Winmau Diamond Plus is een betaalbaar dart bord ideaal voor beginners en gevorderden. Dartborden van Winmau zijn van goede kwaliteit zodat je er lang plezier van kunt hebben.

Een prima dartbord om te kijken of darten wat voor je is waar je goed op kunt oefenen.

Wil je niet teveel geld uitgeven aan een dartbord maar wel een top merk in huis? Dan ben je hier voorlopig zoet mee.

#5. Bull’s Classic

Bull's Classic beste dartbord

De Bull’s Classic is een prima dartbord om mee te beginnen als je nog niet zeker weet of darten wat voor je is. Dit bord is ook gemaakt van sisal en is gebruikt tijdens de WDF World Cups van 1999 tot 2010. In 1999 en 2003 won Raymond van Barneveld de titel op dit dartbord.

Voor een lage prijs heb je een bord van een goede kwaliteit. Je kan hier voorlopig mee vooruit om te oefenen in je eentje of een wedstrijdje tegen vrienden.

Wil je een goede klassieker thuis hebben hangen voor weinig geld? Ga dan voor de Bull’s Classic.

Welk dartbord moet ik kiezen?

Welk dartbord geschikt is voor jouw is afhankelijk hoe vaak je er gebruik van gaat maken. Gooi je 1 a 2 keer per maand, dan heb je aan de Diamond Plus of de Bull’s Classic genoeg.

Ben je van plan vaker te gooien en serieuzer te gaan darten? Dan is het toch wel aan te raden om voor de Blade 5 Dual Core, Blade 5 of de Unicorn te gaan. Het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 5 is ongeveer 35 euro. Een heel klein verschil in prijs, maar een enorm verschil in kwaliteit waar je jaren plezier van gaat hebben.

Denk ook aan bescherming van je muur en vloer

Als je voor het eerst dart zul je merken dat je niet altijd in het bord gooit maar ook ernaast. Je pijl komt dan in de muur en/of op de grond terecht. Je beschadigd hiermee je muur en/of de vloer. Overweeg om een surround ring om het dartbord te plaatsen (een rubberen ring waar de pijl in blijft zitten) en een dartmat te kopen om de vloer te beschermen.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie