Beverbende Review + speluitleg

Beverbende is een leuk en spannend kaartspel vanaf 2 tot 6 spelers waarbij je zo min mogelijk punten moet hebben na 6 rondes. Bij dit tactische kaartspel heb je wel een goed geheugen nodig. Je moet namelijk de kaarten onthouden die voor je liggen. Dit zorgt voor veel concentratie en humor! Vooral als je niet meer weet wat voor kaarten je voor je hebt liggen. Een spel wat leuk is voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen!

Spel informatie

Uitgever: 999 games
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Leeftijd: 6 tot 99 jaar
Duur: 20 minuten
Taal: Nederlands
Prijs: € 10,95 

>> Koop Beverbende hier bij Bol.com >>

Wat zit er in de doos?

Het spel zit in een handig klein doosje met 66 speelkaarten. 45 kaarten met getallen (de kaartjes 0 t/m 8 zitten er van elk cijfer 4 keer in en de 9 is er 9 keer). Daarnaast bevat het spel 21 “speciale” kaarten (9x de ruilkaart, 7x de spiek kaart en 5x de “twee keer trekken kaart”). 

De handleiding is, zoals we bij 999-games gewend zijn, kort (2 zijdes) en is duidelijk opgezet met voorbeelden. Het lezen van de handleiding neemt een kleine 5 minuten in beslag waarna je direct het spel kunt gaan spelen. 

Als laatste krijg je een handig scoreblokje erbij om de scores te noteren voor alle spelers. De score blokken zijn eventueel bij te bestellen, maar niet perse nodig. De scores kunnen, als je door de blaadjes heen bent, ook gewoon genoteerd worden op papier. Eventueel zou je de scoreblaadjes kunnen kopiëren en uit knippen.

Inhoud Beverbende

Spel opzetten

Het opzetten van het spel is simpel bij een potje Beverbende. Je schudt de stapel kaarten en iedereen krijgt 4 kaarten. Deze worden gedekt voor elke speler neergelegd. De trekstapel wordt in het midden neergelegd zodat iedereen er goed bij kan. Voor een potje Beverbende is weinig ruimte nodig en kan ook prima gespeeld worden op een wat kleinere ondergrond. 

Opzet Beverbende
Opzet van het spel: iedereen krijgt 4 kaarten en de bovenste kaart wordt open gelegd.

Speluitleg

Als iedereen zijn 4 kaarten voor zich heeft liggen, bekijk je 1 keer (!) voor jezelf de buitenste twee kaarten. Onthoudt ze en draai ze daarna weer om. Het is daarna niet toegestaan om je kaarten te bekijken (mits je de “kijk kaart” trekt). De eerste kaart van de trekstapel wordt opengelegd en de startspeler mag beginnen.

speluitleg beverbende
Je bekijkt alleen de buitenste twee kaarten (voor jezelf) en draait ze daarna weer om.

Als je aan de beurt bent mag je: of de laatste open kaart van de aflegstapel gebruiken (dit geldt alleen voor kaarten met cijfers), of de bovenste kaart van de trekstapel bekijken.

De gekozen kaart mag je ruilen met 1 van de 4 kaarten die voor je ligt, of je legt de kaart af op de aflegstapel. Het ruilen van de kaarten die voor je liggen doe je altijd blind. Je mag dus niet kijken voor welke kaart je de getrokken kaart ruilt.

Voorbeeld: Als ik, net als de afbeelding hierboven een 9 en een 0 heb, zou ik de 5 om kunnen wisselen voor de 9. Deze ruil ik om. De 5 leg ik gesloten voor me neer, en de 9 leg ik op op de aflegstapel. Ook zou ik een kaart van de trekstapel kunnen pakken met de hoop dat deze lager is dan een 5. 

Speciale kaarten

De ruilkaart: Als je een ruilkaart van de stapel trekt, mag je 1 van jouw eigen gedekte kaarten ruilen met een kaart van 1 van de tegenstanders.

Kijk kaart: Als je een kijkkaart van de stapel trekt, mag je een gedekte kaart naar keuze van jezelf bekijken. Het is niet toegestaan een kaart van je medespelers te bekijken. 

Twee keer trekken kaart: Als je deze kaart van de stapel trekt, mag je nogmaals de bovenste kaart van de stapel trekken. Als je deze wilt gebruiken wissel je hem om met een kaart die voor je ligt. Wil je hem niet gebruiken? Dan mag je nog eenmaal de bovenste kaart van de stapel pakken.

Deze speciale kaarten mag je niet omruilen met de kaarten die voor je liggen. Als je niet gebruik wilt maken van deze kaarten, leg je ze af en is de volgende speler aan de beurt.

Speciale kaarten Beverbende kaartspel
Van links naar rechts: twee keer trekken kaart, ruilkaart, kijk kaart

Afkloppen

Als je (denkt) 4 kaarten voor je hebt liggen die van lage waarde zijn, klop je aan het einde van je beurt op tafel. Iedereen mag nog 1 beurt spelen. Als dit gedaan is eindigt de ronde en draait iedereen zijn kaarten om. Alle punten worden bij elkaar opgeteld en genoteerd op het score formulier.

Heb je een “speciale” kaart voor je liggen na het einde van de ronde? Dan trek je een kaart van de trekstapel totdat dit een cijfer is. Dit cijfer wordt dan van jou en tel je op bij je score.

Hoe win je Beverbende?

Je speelt Beverbende in 6 rondes. Na elke ronde worden de punten bij elkaar opgeteld die je voor je hebt liggen. Na 6 rondes tel je alle punten van alle rondes bij elkaar op. Degene die na 6 rondes de minste punten heeft wint het spel. 

Ons oordeel

Beverbende is een ontzettend leuk spel wat makkelijk te begrijpen is, uit te leggen is en voor veel hilariteit zorgt. Vooral als je geheugen je even in de steek laat waardoor je niet meer weet wat voor kaarten je voor je hebt liggen. Het komt bij ons regelmatig voor dat we niet meer weten wat voor kaarten we voor ons hebben liggen. Er worden dan kaarten gewisseld met lage waardes die je eigenlijk helemaal niet kwijt wilt.

Als je niet aan de beurt bent, ben je fanatiek bezig om te kijken wat je tegenstanders doen. Dit vinden wij een enorm pluspunt bij dit spel. Je zal in de gaten moeten houden waar ze hun getrokken kaarten neer leggen die je eventueel later weer met een ruilkaart weg kan kapen. Let je niet goed op? Dan is de kans zomaar aanwezig dat je eindigt met meer punten dan je eigenlijk zou willen. 

Als je de waardes weet van drie van de vier kaarten, en deze zijn laag, dan sta je voor het dilemma: ga je afkloppen of ga je nog door. Dit kan verstandig zijn als je weet dat je tegenstanders nog niet veel hebben gewisseld en de kans dus groot is dat je tegenstanders veel punten hebben.

Beverbende is te spelen vanaf 2 tot 6 spelers en is ook zeer geschikt voor kinderen. Wij hebben het spel met alle aantallen gespeeld en vonden het met alle aantallen een succes. Als je met zijn tweeën speelt is het wel ietsje makkelijker omdat je maar op één tegenstander hoeft te letten. Je past je tactiek dan hierop aan, door bijvoorbeeld sneller af te kloppen en wat meer risico te nemen waardoor het toch nog spannend blijft. Beverbende heeft daarom een plekje in onze lijst voor geschikte spellen voor 2 personen gekregen.

Speel je met meerdere mensen, dan zul je merken dat, met hoe meer spelers je het spel spelt, hoe lastiger het wordt om alles te overzien. Dit resulteert in een chaotisch potje Beverbende! Zeker als ook je tegenstanders het overzicht niet meer hebben en fouten gaan maken.

De combinatie van geheugen en tactiek is erg goed neergezet door White Goblin Games, en wat ons betreft een aanrader om in huis te hebben om met vrienden/familie of kinderen te spelen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie