Kaartspellen voor 1 persoon

Als je aan kaartspellen voor 1 persoon denkt, zal bijna iedereen gelijk Patience opnoemen. Toch zijn er genoeg andere kaartspellen die je in je eentje kunt spelen met een normaal spel kaarten. En gelukkig zijn er uitgevers als 999 Games en White Goblin Games die het spelen van spellen in je eentje mogelijk maken. 

In dit artikel lees je diverse kaartspellen die wij de moeite waard vinden die je alleen kunt spelen! We beschrijven diverse spellen die je met een normaal spel speelkaarten kunt spelen en spellen die uitgegeven zijn met een goede solo-variant en die eventueel ook met meerdere personen te spelen zijn. 

Wat zijn leuke kaartspellen geschikt voor 1 speler?

In het onderstaande overzicht vindt je leuke kaartspellen voor 1 persoon die niet snel zullen vervelen. Alle spellen zijn makkelijk te begrijpen en zijn snel op te zetten:

Solitaire spellen met standaard speelkaarten:

  1. Clock Solitaire (1 speler, ongeveer 1% win kans)
  2. Golf Solitaire (1 speler, spel met 9 rondes)
  3. Pyramid Solitaire (1 speler, tactisch en uitdagend)

Spellen van uitgevers:

  1. The Game (1-5 spelers, sterke solo-variant)
  2. The Game Extreme (1-5 spelers, erg uitdagend)
  3. Vrijdag – Kaartspel (speciaal voor 1 persoon)
  4. Saboteur Duel – Kaartspel (1-2 spelers, makkelijk te leren)
  5. Set! (1-8 spelers, verslavend)
  6. Escape room kaartspellen (1-6 spelers, veel denkwerk)

Solitaire spellen met standaard speelkaarten:

Golf Solitaire

1 speler – vanaf 12 jaar – speeltijd: ongeveer 40 minuten voor 9 rondes – 52 speelkaarten

Tip: speel dit spel met een exclusief Bicycle kaartspel!

Golf solitaire is een makkelijk te leren spel waarbij je de 35 kaarten die op tafel liggen moet wegspelen. Het doel is om zo weinig mogelijk punten te hebben na een aantal rondes. 

De aas telt als 1 en de koning is de hoogste kaart. Voor beginnende spelers is het toegestaan om de aas en de koning op elkaar te leggen. Wil je meer uitdaging? Dan kan je ervoor kiezen dat het niet mag.

Hoe speel je Golf solitaire?

Om te beginnen schud je de stapel kaarten en maak je 7 rijen met elk 5 open kaarten. Deze leg je op elkaar zodat je alle waardes van de kaarten nog wel kunt zien. De overige kaarten leg je gesloten neer en vormen de trekstapel. 

Draai de bovenste kaart van de trekstapel open en leg deze naast de trekstapel neer. Op deze kaart speel je de tafelkaarten weg en mag je hierop: of een hogere kaart, of een lagere kaart leggen. Voorbeeld: ligt hier een 6? Dan mag hier een 5 of een 7 op. Ga net zolang door tot je geen kaarten meer van de tafel kunt spelen.

Als je geen kaarten meer kunt spelen, trek je de bovenste kaart van de trekstapel en ga je weer verder. Ga net zolang door totdat alle kaarten weggespeeld zijn, of je geen kaarten meer weg kunt spelen.

Puntenscore:

Als het je niet gelukt is alle kaarten weg te spelen, tel je de kaarten die nog open liggen bij elkaar op. Dit is je score van de eerste ronde.

Als het je is gelukt alle kaarten weg te spelen, tel je de kaarten die nog gesloten liggen bij elkaar op. In deze ronde heb je een “min” score gehaald. 

Tel en trek na 9 rondes de punten bij elkaar op/en of af. Zit je onder de 36? Dan heb je Golf Solitaire gewonnen!

Pyramid Solitaire

1 speler – vanaf 12 jaar – speeltijd: 10 tot 15 minuten – 52 speelkaarten

Tip: speel dit spel met een exclusief Bicycle kaartspel!

Pyramid solitaire speel je met een normaal deck speelkaarten van 52 kaarten.
De aas telt voor 1, de boer telt voor 11, de vrouw voor 12 en de koning telt voor 13. Alle andere kaarten hebben de waarde van de nummers op de kaarten

Hoe speel je Pyramide Solitaire?

Om te beginnen maak je een piramide van 7 rijen. Op de eerste rij leg je 1 kaart, op de tweede rij overlap je twee kaarten over de eerste rij, op de derde rij overlap je de 3 kaarten op de tweede rij enz. De overgebleven kaarten vormen de trekstapel die je later kunt gebruiken.

Het doel is om alle kaarten van de piramide weg te spelen. Dit doe je door setjes te maken met een totale waarde van 13. Voorbeeld: ligt er op de onderste (dus vrije) rij een 8 en een 5, dan is dit totaal 13. Deze kaarten haal je weg van de piramide. Koningen hebben al van zichzelf een waarde van 13 en mogen dus gelijk afgelegd worden als ze vrij liggen.

De kaarten die je af kunt leggen leg je omgedraaid weg op een zij stapel en doen niet meer mee met het spel.

Als je geen combinaties meer kunt maken, draai je een kaart open van de trekstapel die je mag gebruiken om een combinatie van 13 te maken. Als je met deze kaart ook geen combinatie kunt, of wilt maken, leg je deze open af naast de trekstapel als aflegstapel.

De bovenste kaart van de aflegstapel mag later gebruikt worden voor een combinatie met een kaart in de piramide als dit mogelijk is.

De bovenste kaart van de trekstapel, en de bovenste kaart van de aflegstapel mogen ook gecombineerd worden tot een waarde van 13. Voorbeeld: is de bovenste kaart van de trekstapel een 9, en de bovenste kaart van de aflegstapel een 4? Dan mogen deze twee gecombineerd en weggelegd worden op de zij stapel. 

Als je door de trekstapel heen bent, draai je de aflegstapel weer om om een nieuwe trekstapel te maken.

Je wint dit spel als je alle kaarten van de piramide hebt weggespeeld. Je verliest als je geen combinaties meer kunt maken en de trekstapel leeg is.

Clock Solitaire

1 speler – vanaf 6 jaar – speeltijd: 5 tot 10 minuten – 52 speelkaarten

Tip: speel dit spel met een exclusief Bicycle kaartspel!

Clock is een één persoons kaartspel waar het eigenlijk alleen maar op geluk uit draait.

Slechts 1% van de potjes zal je het spel winnen, waardoor je vele potjes zult proberen om het spel uit te spelen. Je hebt er één spel kaarten voor nodig met 52 speelkaarten en wat ruimte op de tafel om het spel neer te leggen. Je bent er ongeveer 5-10 minuten per potje voor kwijt.

Hoe speel je Clock?

Schudt eerst het volledige kaartspel goed door elkaar en deel de kaarten gesloten in 13 stapels van 4 kaarten. Dit doe je in de vorm van een klok waardoor je 12 stapels, die elk het nummer van de klok (1 t/m 12) aangeven en 1 stapel in het midden van de klok (nummer 13).

Draai de eerste kaart van de middelste stapel open (stapel 13), en leg deze OPEN onder de stapel van hetzelfde nummer. Vervolgens draai je de bovenste kaart van de stapel waar je deze kaart hebt neergelegd open en herhaal je de stappen. Voorbeeld: is deze kaart een 6, dan leg je deze open onder de stapel van de 6 op de klok en draai je de bovenste kaart van de stapel 6 open.

Een aas is 1, een boer 11, een vrouw 12 en de koning 13 (deze gaat dus onder de stapel in het midden). 

Ga net zolang door totdat het spel is afgelopen. Je hebt gewonnen als op elke stapel de 4 kaarten open liggen. MAAR: je verliest als je de vierde koning open trekt en de andere stapels nog niet afgerond zijn. 

Is het je niet gelukt? Tel alle kaarten die nog gesloten zijn bij elkaar op en onthoudt dit aantal. Speel hierna nog een potje om te kijken of je nu minder kaarten, of zelfs het hele spel uit kan spelen.

Spellen van uitgevers geschikt voor 1 persoon:

The Game (solo variant uitleg)

The Game kaartspel

1-5 spelers – vanaf 8 jaar – speeltijd: 20 minuten

The Game is een geweldig kaartspel die je tot 5 personen kunt spelen met een ijzersterke solo variant. Wij zijn al jaren fan van dit spel en gaat daarom ook vaak mee op vakantie. Dit met de reden dat het niet uitmaakt met hoeveel mensen je het speelt en je het dus ook in je eentje kan spelen. De “kick” om het spel uit te spelen zorgt ervoor dat het vaak niet bij 1 potje blijft.

Bij The Game is het doel om minder dan 10 handkaarten over te houden. Handkaarten (minimaal twee per beurt) speel je weg door deze af te leggen op een van de vier aflegstapels (twee van 1 en twee van 100). Vervolgens pak je het aantal kaarten wat je af hebt gelegd van de trekstapel om je hand weer bij te vullen. Op de stijgende stapel speel je de handkaarten die hoger in waarde zijn, en op dalende stapel kaarten die lager in waarde zijn. De kaarten MOETEN altijd op- of aflopend zijn.

Tijdens het spel zal je voor de uitdaging komen te staan om een stapel flink naar beneden of boven te moeten brengen. Het uitspelen van het spel lijkt dan onmogelijk. Door middel van de ‘achteruit truc’ kan je deze stapel weer enigszins redden. In dit geval mag je een stapel die normaal gesproken oplopend moet zijn, terug naar beneden halen als je handkaart PRECIES 10 punten minder is dan de bovenste kaart van de stapel.

The Game is een verslavend spel die je ‘uit’ wilt spelen. Lukt dit niet, zal je snel nog een potje spelen.

The Game Extreme

1-5 spelers – vanaf 8 jaar – speeltijd: 20 minuten

Als je The Game al in huis hebt liggen en je wilt een nieuwe uitdaging, dan is The Game Extreme een aanrader! Het doel blijft hetzelfde: zoveel mogelijk kaarten afleggen op de op- en aflopende aflegstapels. De Extreme versie bevat het zelfde aantal kaarten als de gewone versie, maar hebben 28 nummer kaarten een speciale eigenschap die het spel een stuk uitdagender maken. 

Speel je een kaart met STOP erop, dan beëindigd direct je beurt en mag je geen kaart meer spelen, ook niet als dit je eerste kaart is.
Speel je een doodshoofdkaart, dan MOET deze kaart in dezelfde beurt afgedekt worden door een andere kaart. Lukt dit niet? Dan is het spel voorbij.
Speel je een kaart met 3! erop, dan moet je exact drie kaarten weg spelen.

Daarnaast zijn er kaarten met eigenschappen die ervoor zorgen dat je alle kaarten op dezelfde stapel moet leggen of een kaart die ervoor zorgt dat je maar 1 kaart van de trekstapel terug mag pakken (ongeacht hoeveel je er weg speelt).

The Game Extreme is een aanrader als je vertrouwd bent met het normale basis spel!

Vrijdag Kaartspel

1 speler – vanaf 10 jaar – speeltijd: 25 minuten

In dit leuke kaartspel ben je “Vrijdag” en zit je op een onbewoond eiland. Je rust wordt verstoord als Robinson kapseist met zijn boot en op jouw eiland terecht komt. Het is jouw taak hem te helpen het eiland te verlaten en hem twee piraten te laten verslaan.

Iedere beurt trek je twee gevaarkaarten waar je er een van kiest. Tegen deze kaart “vecht je tegen het gevaar”. Als je wint mag je gebruik maken van de kenniskant van deze kaart en wordt Robinson steeds sterker. Verlies je, dan moet je daar levenspunten voor betalen en gaat deze kaart uit het spel. Vervolgens trek je weer twee kaarten en gaat het spel weer verder en doorloop je verschillende moeilijkheid niveaus.

Aan het einde van het spel tel je de gevechtswaardes, de punten per verslagen piraat en de levenspunten bij elkaar op. Als laatst trek je 3 punten af per gevarenkaart en je hebt je eindscore.

Vrijdag is een aanrader als je een op zoek bent naar een kaartspel wat je in je eentje kunt spelen en niet snel verveeld. Hij is in verschillende moeilijkheidsgraden te spelen. Elke moeilijkheidsgraad voegt weer iets “extra’s” toe wat zorgt voor urenlang plezier!

Saboteur – Het duel Kaartspel

Saboteur Kaartspel vanaf 1 persoon

1-2 spelers – vanaf 8 jaar – speeltijd: 30 minuten

Voor fans van Saboteur is er nu een duel versie voor twee spelers met een solo-variant. Het doel van het spel is om tunnels te graven en zoveel mogelijk goed binnen te halen door gang- en actiekaarten te spelen. Bij het vinden van goud leg je je fiche op de goudkaart om deze kaart te claimen.

In de solo variant blijven de regels voor 2 spelers van kracht met een paar kleine wijzigingen en is het spel een soort puzzel die je op een zo tactisch mogelijke manier op moet lossen. Het plan wat je gemaakt hebt om de gangen door te gaan kan ineens veranderen en ga je op zoek naar een andere oplossing om toch aan je goud te komen.

Bij het halen van 0-14 punten heb je het niet goed gedaan, bij 15-19 punten redelijk, bij 21-24 punten ben je een goede goudzoeker en bij 25+ punten mag je jezelf meester van de grot noemen!

Saboteur is een leuk spel voor twee spelers met een variant om het kaartspel alleen te spelen.

Set! Kaartspel

Set Kaartspel

1-8 spelers – vanaf 6 jaar – speeltijd: 20 minuten

Bij het spelen van de solitaire versie van Set! blijven alle spelregels van het basisspel hetzelfde. Noteer je score en de gebruikte tijd om de volgende keer je score te overtreffen.

Het doel is bij dit spel, je raad het al: sets te verzamelen (van 3 kaarten). Trek 12 kaarten van de stapel en leg deze open neer in een blok van 3 bij 4. Als je een set gevonden hebt, vul je de 3 kaarten weer aan op tafel. Het spel eindigt als de gedekte stapel leeg is en er geen sets meer gemaakt kunnen worden.

Hoe maak je een set? Elke kaart heeft 4 eigenschappen: een hoeveelheid (1,2 of 3), kleur (rood, groen of paars), vorm (ovaal, ruit of golf) en een vulling (leeg, halfvol of vol). Een set bestaat dus uit 3 kaarten waarvan alle 4 de eigenschappen (afzonderlijk van elkaar) precies gelijk moeten zijn, of volledig verschillend. Is dit het geval, dan haal je de kaarten die een set vormen uit het spel.

Set! is een leuk kaartspel waarbij je je hersens flink voor moet gebruiken. Dit kaartspel is leuk om met meerdere mensen te spelen, en ideaal om in je eentje te doen.

Het spel is ook online te spelen via: https://smart-games.org/en/set/ zodat je kunt kijken of het spel wat voor je is of niet.

Escape room Kaartspellen

1-6 spelers – vanaf 12 jaar – speeltijd: 60 minuten

De pocket escape room spellen van 999 games zijn geschikt vanaf 1 speler zodat je niemand anders nodig hebt om toch ruim een uurtje zoet te zijn. Ik moet er wel bijzeggen dat het iets moeilijker is (met meer personen zie en weet je gewoon meer) maar niet onmogelijk. 

Een escaperoom kaartspel is niet een kaartspel in vergelijking tot de andere spellen die beschreven zijn, maar eigenlijk een puzzel wat je op gaat lossen in een bepaald “thema” met kaarten die je maar 1 keer kunt spelen. Als je slim bent schrijf je alles op een papiertje (en niet op de kaartjes) zodat je er na het spelen nog iemand anders blij mee kunt maken.

Zelf zijn we enorme “escape room fans” en hebben ondertussen ongeveer 50 kamers gespeeld. Een thuis escape room spel geeft nooit de beleving die je krijgt in een echte kamer, maar is zeker leuk om af en toe te spelen! En ja, ook alleen!

Conclusie

Veel spellen van uitgevers hebben een solo-variant in hun spel verwerkt wat vaak geen succes is. De spellen die wij hebben verwerkt in dit artikel zijn zeer geschikt om alleen te spelen en zullen niet snel vervelen. 

Daarnaast bestaan er honderden solitaire kaart spelletjes die je met normale speelkaarten kunt spelen. Het voordeel hieraan is dat je enkel een pakje speelkaarten hoeft te hebben en je iets kunt spelen.

Heb je zelf nog leuke kaartspellen die je in je eentje kunt spelen, of heb je leuke ervaringen met de spellen die in dit artikel besproken zijn? Laat het ons weten met een reactie onder dit artikel!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie