Skip-Bo kaartspel Review + speluitleg

Houd je van simpele, maar uitdagende en spannende spellen? Dan is Skip-Bo wat voor jou! Een spel voor jong en oud, met een simpele uitleg en een spannend verloop. Wie kan tellen, kan Skip-Bo spelen! Zorg dat je zo snel mogelijk jouw STOK kaarten kwijt bent en win op die manier het spel! Maar wees alert op je tegenstanders, zij kunnen het je erg moeilijk maken. Het leuke aan het spel is dat je zelf kan bepalen hoelang het spel duurt, door zelf de hoogte van de STOK te bepalen.

Spel informatie

Uitgever: Mattel Games 
Aantal spelers: 2 tot 10 spelers
Leeftijd: 7 tot 99 jaar
Duur: 30 minuten
Taal: Nederlands
Prijs: € 14,99

>> Koop SkipBo hier bij Bol.com >>

Wat zit er in de doos?

De doos is vrij compact van formaat en daarom ideaal om mee te nemen op reis. Je hebt echter wel een redelijke tafel nodig om het spel te kunnen spelen, een vliegtuigtafeltje is dan wat krap.

De doos bevat 162 kaarten, variërend van 1 tm 12 en oranje Skip-Bo kaarten. Deze kaarten zijn de jokers en mogen voor elk cijfer neergelegd worden. Er zit ook een uitgebreide speluitleg bij, in een aantal verschillende talen.

skip-bo inhoud

Spel opzetten

Het spel neemt wat ruimte in beslag. Zorg dus voor een ruime tafel waar alle kaarten goed op kunnen liggen.

Het aantal kaarten dat een ieder krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid spelers. Kies bij 2 tot 4 spelers voor 30 kaarten in een STOK, bij 5 of meer 20 kaarten. Maar speel je liever een kort spelletje, dan kun je ook voor 10 kiezen. Deze kaarten vormen je STOK en deze leg je rechts voor je neer. De bovenste kaart van je STOK draai je open, deze is voor een ieder zichtbaar.

De overige kaarten vormen de aftrekstapel, deze komen in het midden van de tafel. Naast de aftrekstapel houd je ruimte vrij om vier afzonderlijke opbouwstapels te kunnen maken. 

Naast je STOK, dus pal voor je neus, houd je ook ruimte voor vier afzonderlijke stapels. Dit zijn je weggooistapels. 

Er worden nog geen handkaarten uitgedeeld, deze pak je op het moment dat je aan de beurt bent.

Genoeg ruimte en alle STOK’s verdeelt? Lets play Skip-Bo!

spelopzet skip-bo

In bovenstaande afbeelding is te zien hoe je het spel kunt opzetten. De skip-bo logo kaarten zijn neergelegd om de ruimte die nodig is te bepalen. Normaal gesproken zijn deze ruimtes leeg en begin je daar met het opbouwen van de stapels of met het weggooien van je kaarten op je eigen weggooistapels.

Speluitleg

Als je de voorbereidingen hebt getroffen bepaal je een startspeler. Dit kan bijvoorbeeld de jongste speler zijn, maar mag ook de speler zijn met het langste haar of de grootste neus, dat is aan jullie!

De speler die aan de beurt is begint zijn beurt met het pakken van vijf handkaarten van de aftrekstapel. Hij (of zij) mag nu net zoveel kaarten spelen als hij wil, of tot hij niet meer kan. Het doel is om zo snel mogelijk van je STOK af te komen, je speelt dus kaarten uit je hand, van je weggooistapels en van je STOK. Aan het begin van iedere beurt vul je je handkaarten weer aan tot vijf kaarten.

De vier lege ruimtes naast de aftrekstapel vormen de opbouwstapels. Hier komen kaarten in de volgorde van 1 t/m 12. Ligt er een 12, dan wordt de stapel opzij gelegd. Als de aftrekstapel op is, dan worden deze stapels weer door elkaar geschud en vormen de nieuwe aftrekstapel. Als je aan de beurt bent ga je dus kaarten  plaatsen op de opbouwstapels (met als doel om je STOK leeg te spelen).

Als je kaarten hebt gespeeld en je kunt niet meer of je wilt niet meer, dan leg je een kaart op je weggooistapels. Zo eindig je je beurt en is de volgende aan de beurt. Heb je tijdens je beurt alle vijf de handkaarten weggespeeld, dan mag je direct vijf nieuwe kaarten pakken en verder spelen, net zo lang tot je niet meer kunt of wilt.

Diegene die het eerst zijn STOK leeg heeft gespeeld, is de ware Skip-Bo kampioen! 

spelopzet Skip-bo

In deze afbeelding zie je een spel dat al bezig is. De stapels rechtsonder (naast de 3) en linksboven (naast de 12) zijn de STOK stapels.
De vier kaarten daarnaast zijn de weggooistapels, zo eindig je steeds je beurt. De speler onderaan kan de 8 pas spelen als hij de 12 heeft weggespeeld.
De vier kaarten in het midden (7, skip-bo kaart, 12 en 1) zijn de opbouwstapels. De speler onderaan kan de 3 van zijn STOK spelen, door eerst een skip-bo kaart op de 1 te leggen. Deze plaats hij dan voor een 2. 

Verschillende stapels

STOK

Je STOK is de stapel die je als eerste dient kwijt te raken. De bovenste kaart van de stapel ligt altijd open. Deze kaarten raak je kwijt door ze op de opbouwstapels te leggen. Als je de bovenste kaart hebt gespeeld, draai je direct de volgende kaart om. Kun je deze ook spelen, dan mag dat? Net zo lang tot je niet meer kunt. Je mag gebruik maken van je handkaarten en de weggooistapel om de STOK kaarten zo snel mogelijk te kunnen spelen.

Weggooistapel

Voor je, naast je STOK, liggen vier weggooistapels. Deze zijn voor jezelf. Na iedere beurt leg je een kaart op je weggooistapel. Dit hoeft niet in nummer volgorde. Bedenk wel dat je deze kaarten wel in volgorde van boven naar beneden moet wegspelen. Leg je als laatste een 12 neer, bovenop (bijvoorbeeld) een 8, dan zul je eerst de 12 moeten spelen, voordat je bij de 8 kunt.

Opbouwstapels

In het midden van de tafel komen vier opbouwstapels te liggen. Deze stapels vormen zich opbouwend vanaf kaart 1 (tm 12). Je kunt dus alleen zo’n stapel beginnen als je een 1 hebt. Bij de 12 wordt de opbouwstapel op zij gelegd. Deze vormen later weer de nieuwe aftrekstapel.

Weggooistapel skip-bo

Ons oordeel

SkipBo is een tijdloos spel, wat naar ons idee niet snel verveelt! Tactiek wisselt zich af met geluk, doordat je niet weet welke kaarten er getrokken worden of welke kaarten jouw STOK vormen. Daarnaast heeft het een flink competitief karakter, want ga je de andere wel of geen kansen geven. Kortom, deze verschillende factoren maken SkipBo tot een afwisselend en spannend spel.

Als je aan de beurt bent vraagt het wel wat focus. Door de snelheid van het spel verlies je soms oog voor je STOK, waardoor je per ongeluk andere kaarten gaat spelen (uit je hand of van je weggooistapels). Wees dus altijd scherp op je STOK en denk daar steeds als eerste aan. 

Een leuk element in het spel is dat de opbouw-, weggooi- en STOK stapels voor iedereen zichtbaar zijn. Alleen de handkaarten blijven anoniem. Dit maakt dat je ook scherp bent op wat de ander heeft en moet je tactisch spelen. Wanneer jij kaarten op de opbouwstapels legt, waar de ander op kan aansluiten met zijn STOK kaart, dan help je de ander naar de overwinning. En dat is dus net niet wat je wilt natuurlijk! 

Het spel is goed te spelen met twee personen. Er is dan net genoeg uitdaging en een hoop plezier. Speel je echter met meer mensen, is het natuurlijk een stuk uitdagender. Je hebt dan meer mensen waar je op moet letten. Soms moet je ook de keuze maken om de ander wat verder te helpen om zelf ook verder te kunnen. Er gebeurt in één rondje dan zoveel, dat het lastig te voorspellen is.

Speel je met een grote groep? Dan kun je ook makkelijk zelf bepalen hoe lang het spel duurt, omdat je zelf de grootte van je STOK mag bepalen. Dat is fijn. Met jongere kinderen kan je het spel dan wat inkorten.

Door het tactische element en het competitieve karakter heeft het spel een flinke verslavingsfactor, dus weet waar je aan begint!

>> Koop SkipBo hier bij Bol.com >>

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie