The Game: Het Duel Review + speluitleg

In dit artikel vind je onze review en speluitleg van het kaartspel: The Game: Het Duel. Zoals we al eerder hebben gezegd, zijn wij erg fan van alle The Game spellen. De normale en de Extreme versie zijn spellen waarbij je moet samenwerken en zo weinig mogelijk kaarten (het liefst geen) moet overhouden (lees onze The Game review). Bij The Game: Het Duel sta je er nu alleen voor en speel je dit keer niet tegen “het spel” maar tegen je tegenstander. Is The Game Duel leuker dan zijn voorgangers? Je leest het in dit artikel!

Spel informatie

Uitgever: White Goblin Games
Aantal personen: 2 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ongeveer 20 minuten
Taal: Nederlands
Prijs: €11,99 

>> Koop The Game Duel hier bij Bol.com >>

Wat zit er in de doos?

Er zitten totaal 120 kaarten in het kleine doosje. 60 zilver/grijze kaarten en 60 goud/oranje kaarten. Van elk van deze stapels heb je twee startkaarten (1-59 en 60-2) en houdt je 58 speelkaarten per persoon over.

De handleiding telt, net als de andere spellen van dit formaat van White Goblin Games, twee kleine kantjes en is smal van formaat. De regels zijn erg duidelijk en het doornemen hiervan neemt ongeveer 5 minuten in beslag. Als je al bekend bent met de normale versie van The Game hoef je in principe alleen de “korte spelregels” door te nemen waarna je direct kunt beginnen. De handleiding is voorzien van heldere voorbeelden met plaatjes erbij.

Inhoud The Game duel
Inhoud van het spel The Game Duel.

Spel opzetten

Ook bij dit spel is het opzetten van het spel zo gebeurd. Jullie leggen alle twee de startkaarten van dezelfde kleur (1-59 en 60-2) voor jullie neer. Schud beide jullie eigen stapel van de overige 58 kaarten of schud elkaars stapel. Hierna trekken jullie ieder 6 kaarten van de gedekte stapel (elk van je eigen kleur) en neem deze op hand. Bepaal wie er mag beginnen en ga het duel met elkaar aan!

Voor dit spel heb je weinig ruimte nodig en kan eventueel zelfs op het kleine vliegtuig tafeltje gespeeld worden. Ideaal om mee te nemen op vakantie dus!

Opzet The Game Duel
Opzet van het spel. Beide spelers krijgen 6 kaarten.

Speluitleg

Nadat er bepaald is wie er gaat beginnen gaat de strijd van start. Het doel van het spel is om al je 58 handkaarten weg te spelen. Degene die dit als eerste gelukt is, wint het spel. Als een speler tijdens het spel niet het minimale aantal kaarten (2) neer kan leggen, heeft deze speler automatisch het spel verloren en stopt het spel. De andere speler is dan uiteraard de winnaar. 

Kaarten spelen

Tijdens je beurt ben je dus verplicht om minimaal twee kaarten uit je hand te spelen (meer mag ook) op je eigen op- of aflopende stapel, of 1 of meer kaarten op je eigen stapel en (maximaal 1) kaart op de stapel van je tegenstander. 

Kaarten die je op je eigen stapel legt, moeten altijd lager of hoger zijn dan de laatste kaart die gespeeld is. Als de laatst gespeelde kaart op de oplopende stapel een 12 is, MOET je hier een hogere kaart op leggen (tenzij je de “achteruit truc” toe kan passen. Hier later meer over). Hetzelfde geldt voor de aflopende stapel. Ligt hier een 40, dan ben je verplicht hier een lagere kaart op leggen.

Kaarten die je bij je tegenspeler speelt, moeten ALTIJD een voordeel zijn voor je tegenstander. Als de laatste kaart van de aflopende stapel van je tegenstander een 44 is, mag je hier alleen een hogere kaart opleggen! Het nadeel hiervan is dat je tegenstander nu misschien kaarten neer kan leggen die hij eigenlijk niet meer kwijt kon, maar het voordeel is dat jij sneller door je eigen trekstapel heen bent. Daarnaast mag je dan ook je handkaarten weer aanvullen tot zes kaarten (zie verder kopje: kaarten trekken). 

Soms kom je er ook simpelweg niet onderuit om kaarten op de stapel van je tegenstander te leggen omdat je er op je eigen stapel maar 1 kwijt kunt (je moet er immers minimaal twee spelen).

Kaartspel The Game Duel
Kaart afleggen bij de tegenstander. Dit MOET een betere kaart zijn dan de laatst gespeelde kaart.

Kaarten trekken

Na het spelen van je kaarten, vul je je hand weer aan. Als je uitsluitend kaarten hebt gespeeld op je eigen stapels, dan trek je twee kaarten van de trekstapel (ongeacht hoeveel kaarten je hebt gespeeld!). Speel je dus drie kaarten op je eigen stapels, dan mag je je hand maar met twee kaarten aanvullen.

Als je ook 1 kaart bij je tegenstander hebt gespeeld, mag je je hand wel weer aanvullen tot 6 handkaarten. 

Voorbeeld: Als je in je ene beurt drie kaarten op je eigen stapel hebt gespeeld en je beëindigd je beurt, dan pak je maar twee kaarten van de trekstapel. Je hebt nu maar 5 kaarten op hand. Speel je in je volgende beurt 1 kaart bij jezelf, en 1 kaart bij je tegenstander? Dan mag je je hand weer aanvullen tot 6 kaarten en pak je er dus 3.

De “achteruit truc”

De enige uitzondering op de regel dat je kaart hoger of lager moet zijn dan de laatste kaart die gespeeld is, is het toepassen van de achteruit truc. Als je een kaart hebt die PRECIES een waarde van 10 hoger of lager is mag je deze spelen. 

Voorbeeld: Als de laatste kaart op de oplopende stapel 25 is, en je hebt de kaart van 15 in je hand, dan mag je de oplopende stapel verlagen naar 15. In mijn voorbeeld zou ik nu de 17 ook kunnen spelen.

achteruit truc The Game duel
Achteruit truc. De kaart moet precies een waarde van 10 hoger of lager hebben.

Ons oordeel

The Game Duel is een ontzettend verslavend spel met veel tactiek en uitdaging. Als iemand vraagt wat een leuk spel is om met zijn tweeën te doen, is ons eerste antwoord vrijwel altijd: The Game Duel. Hoe vaker je dit spel speelt, hoe beter je wordt en hoe tactischer je gaat spelen. Waar je bij het normale spel van The Game moet samenwerken, speel je nu tegen elkaar wat ontzettend leuk is om te doen als jullie alle twee competitief zijn ingesteld. 

Het feit dat je maar twee kaarten mag pakken als je meerdere kaarten bij jezelf neerlegt dwingt het je om in je volgende ronde ook kaarten bij je tegenstander te spelen en je tegenstander hierbij te “helpen”. Doe je dit niet? Dan ga je waarschijnlijk het spel niet winnen. Deze regel maakt het spel enorm krachtig.

Tijdens het spel zul je vaak op momenten komen dat je denkt: ik ga nooit meer uit komen. Maar omdat je tegenstander zelf ook voor dilemma’s komt te staan en jouw stapel moet “helpen” kom je toch nog een heel eind, of zelfs helemaal uit. 

Tijdens dit spel zal je wel wat geluk moeten hebben met de kaarten die je trekt, maar door tactiek en slimmigheidjes heb je het enigszins toch nog zelf in de hand door de juiste keuzes te maken. 

Naar onze mening heeft White Goblin Games, met the Game Duel, het allerbeste ‘speciaal voor twee spelers’ kaartspel uitgebracht. Dit spel heeft daarom een hoge plek verdient in onze lijst voor spellen voor twee personen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie