The Game kaartspel Review + speluitleg

In dit artikel lees je de review van het kaartspel: The Game. Het kaartspel waar je niet tegen, maar met elkaar speelt! Het doel is om zoveel mogelijk kaarten van de trekstapel weg te spelen op de 4 aflegstapels (het liefst ALLE kaarten) om van het spel te “winnen”. Twee van deze stapels zijn oplopend (van 1 t/m 99), en twee stapels aflopend (van 100 t/m 2).

Best makkelijk zou je denken? Niets is minder waar.. Uiteraard zijn er een aantal regels die het spel moeilijk en uitdagend maken! Zo ben je verplicht om minimaal 2 kaarten te spelen, en mag je de exacte waardes van je handkaarten niet verklappen aan je medespelers. Daarnaast is alle vorm van communicatie WEL toegestaan. Je moet dus manieren verzinnen om je medespelers duidelijk te maken dat ze een stapel met rust moeten laten omdat jij daar een goede kaart voor hebt. 

Een hele uitdaging dus, want jouw medespelers moeten in hun beurt ook hun kaarten kwijt waardoor er kaarten op de stapel worden gelegd waar je eigenlijk helemaal niet blij mee bent. Jullie zullen keuzes moeten maken om samen The Game te winnen!

Spel informatie

Uitgever: White Goblin Games
Aantal personen: 1-5 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ongeveer 20 minuten
Taal: Nederlands
Prijs: €11,95

>> Koop The Game hier bij Bol.com!>>

Wat zit er in de doos?

In het handige formaat doosje zitten: 

102 kaarten. 4 daarvan zijn de startkaarten, en 98 kaarten met cijfers van 2 t/m 99. 

De handleiding. Deze is makkelijk te begrijpen en telt twee kleine kantjes. Het lezen van de handleiding neemt een paar minuten in beslag en is helder opgezet met voorbeelden.

Inhoud The Game kaartspel
Inhoud van The Game

Spel opzetten

Het mooie aan dit spel is dat het spelen van The Game weinig ruimte kost en snel op te zetten is. Overal waar je de 4 begin kaarten en een trekstapel neer kan leggen, kan je The Game spelen. Vandaar dat dit spel ook altijd mee gaat op vakantie. 

Om te beginnen leg je de 4 startkaarten op tafel zodat iedereen er goed bij kan. Schud de overige kaarten goed door elkaar en deel de kaarten over de spelers. Speel je in je eentje, dan krijg je 8 kaarten, met 2 spelers krijgen jullie beide 7 kaarten en bij 3,4 en 5 spelers krijgt iedereen 6 kaarten. Nadat iedereen zijn kaarten heeft gezien bepalen jullie zelf wie er begint (uiteraard zonder het noemen van de waardes van de kaarten). 

Thats all! 

Opzet The Game kaartspel
Opzet van het spel

Speluitleg

Het spelen van The Game is simpel. Je voert elke beurt 2 stappen uit:

Stap 1: Kaarten spelen. Elke beurt ben je verplicht om MINIMAAL 2 van je handkaarten te spelen. Dit doe je altijd oplopend of aflopend van de laatste kaart die is gespeeld. Ligt er dus een 24 op de oplopende stapel, dan ben je verplicht een hogere kaart hierop te leggen. Tenzij je de achteruit truc kan toepassen. Handig om te weten: als het je/jullie lukt om de trekstapel leeg te spelen, dan is het spelen van minimaal twee kaarten niet meer van toepassing. In dit geval mag er ook 1 kaart gespeeld worden.

Stap 2: Je hand aanvullen. Je vult je hand met het aantal kaarten dat je gespeeld hebt weer aan. Speel je dus 3 kaarten, dan pak je er weer 3 van de stapel.

De achteruit truc: Heb jij een kaart in je handen die exact 10 punten minder of meer is dan de kaart die bovenop de stapel ligt? Dan mag je deze kaart hier boven op leggen om de stapel weer naar beneden of naar boven te brengen. 

Voorbeeld: ligt de 24 op de oplopende stapel en jij hebt de 14 in je handen, dan mag je deze neerleggen waardoor de kansen groter worden om het spel te winnen. Heb jij, of 1 van je medespelers ook nog 4 op hand? Dan is dat helemaal gunstig! Ditzelfde geldt voor een aflopende stapel. Ligt er 68 als laatst gespeelde kaart, dan mag hier de 78 op gelegd worden.

Achteruit truc The Game kaartspel
In mijn hand heb ik de 14 en de 4. In dit geval leg ik de 14 op de 24 en vervolgens de 4 weer op de 14. Nu is 4 het laagste getal van de stapel.

Zoals al eerder gezegd is: het noemen van de exacte waardes van de handkaarten is verboden. Alle andere communicatie is wel toegestaan. Als er bijvoorbeeld een 12 op de aflegstapel ligt, en je hebt een 14 in je hand maar je bent nog niet aan de beurt, mag je bijvoorbeeld wel zeggen: ik heb een kaart die iets hoger is dan de kaart die er nu ligt. Je medespelers weten nu dat jij hier een goede kaart voor hebt en kunnen proberen deze stapel met rust te laten.

Wanneer win je bij The Game?

Het spel eindigt als een van de spelers het minimaal te spelen kaarten niet meer kan spelen. Op dit moment worden het aantal handkaarten en de kaarten van de trekstapel bij elkaar opgeteld (dus het aantal niet gespeelde kaarten). Als dit aantal onder de 10 is, hebben jullie het fantastisch gedaan. Als alle kaarten weg zijn gespeeld, is dat perfect en zijn jullie klaar om het spel iets moeilijker te maken door de “expert” regels toe te passen. 

De expert regels

Als jullie het spel met de normale regels een aantal keer hebben uitgespeeld is het leuk om te spelen met de expert regels. In dit geval spelen jullie minimaal 3 kaarten in plaats van 2. Het spel wordt gelijk een stuk moeilijker. En als jullie nog meer uitdaging willen is er ook nog de optie om het aantal handkaarten te verlagen met 1 kaart. Succes!

The Game on Fire

Naast de expert regels zitten er in de meeste doosjes ook een ‘On Fire’ editie. Dit zijn zes blauwe vuurkaarten en een kleine speluitlegkaart, om naast de expert regels ook nog een andere moeilijkheidsgraad toe te passen.

Verwijder de volgende zes kaarten uit het spel; 22, 33, 44, 55, 66 en 77. Vervang deze door de zes vuurkaarten. De overige spelregels blijven hetzelfde, het spel krijgt alleen een kleine aanvulling.
Wordt er een vuurkaart gespeeld, dan moet deze ten minste voor het einde van de beurt van de volgende speler weer bedekt zijn. Gebeurt dit niet, dan is het spel direct afgelopen!

The game on fire
De on-fire kaarten van The Game. Deze verwissel je met de normale kaarten.

Ons oordeel

The Game was het eerste spel wat we speelden waarbij je moest samenwerken. Het spel is een aantal jaar geleden gekocht op aanraden van een dame uit een spellen winkel. Het feit dat we dit spel nog regelmatig spelen en altijd meenemen op vakantie zegt genoeg. Of je het spel nu in je eentje speelt, met zijn tweeën of meer, het blijft een ijzersterk kaartspel voor heel veel plezier.

Het blijft elk potje weer een uitdaging om het spel volledig uit te spelen. Het lijkt makkelijk, maar dat is het zeker niet! Op sommige momenten denk je dat het een onmogelijke taak is als zowel de oplopende- als de aflopende stapels bijna ten einde zijn en de trekstapel nog voor de helft op tafel ligt. Door goed te communiceren, rustig te spelen en gebruik te maken van de achteruit truc is het ons vaak toch nog gelukt om van het spel te “winnen”. 

The Game is een ontzettend verslavend spel die makkelijk uit te leggen is aan anderen. We zijn nog niemand tegen gekomen waar we het spel mee hebben gespeeld die het niet snapte. De kracht zit hem in de eenvoud: minimaal twee kaarten spelen die hoger of lager zijn dan de kaarten op de stapel (mits de achteruit truc toegepast wordt) en vervolgens je hand weer aanvullen. Meer is het eigenlijk niet. 

Solo variant: De solo variant van dit spel is ijzersterk. Als je een keer alleen thuis bent, of niemand zin heeft om een spelletje te spelen is dit zeker een aanrader. Het doel van het spel blijft hetzelfde maar sta je er nu alleen voor en geeft het een enorme kick als het je lukt om het spel uit te spelen. Dit spel staat daarom ook op de nummer 1 voor kaartspellen voor 1 persoon!

Als we een een klein puntje van kritiek mogen noemen dan is het de uitstraling van het doosje en de kaarten. Het doosje en de kaarten zijn voorzien van schedels en ziet er erg duister uit. Dit “thema” heeft eigenlijk verder niks te maken met het spel. Het ziet er simpel en strak uit maar zal voor sommige mensen misschien af kunnen schrikken. Hoewel wij ons er niet aan storen.

Conclusie

The Game mag eigenlijk niet ontbreken in de spelletjeskast. Voor weinig geld haal je een spel in huis die veel spanning en plezier geeft! Het spel kost ongeveer 12 euro en is te koop bij bol.com.

>> Koop The Game hier bij Bol.com!>>

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie