Waar puzzelen vroeger alleen iets was wat je oma of kleine neefje graag deed, is het al een aantal jaar weer helemaal in! Of we nu in tijden van quarantaine zitten of op zoek zijn naar een nieuwe hobby, heel Nederland is massaal gaan puzzelen! Wil jij ook graag beginnen, maar weet je niet goed hoe? Met deze 5 tips voor legpuzzels maak ik van jou een puzzelkampioen!

#1 Voordelen van legpuzzels maken

Waarom gaan puzzelen?

Misschien niet echt een tip, maar wel een fijne voorloper van de praktische tips voor legpuzzels die zo volgen. Want voordat ik daarop verder ga, wil ik graag eerst even inzoomen op de voordelen ervan. Waarom zouden we allemaal massaal moeten gaan puzzelen? Welke effecten kunnen we er van ervaren en wat is er nu precies zo leuk aan?

Vier voordelen van puzzelen

1. Puzzelen verbetert je vindingrijkheid en vergroot je probleemoplossend vermogen. Door het maken van (complexe) puzzels leer je toewerken naar een bepaald doel. Hiermee prikkel je je hersenen om op een bepaalde manier te denken en te zoeken naar oplossingen om bij dit doel te komen. Zeker kinderen ontwikkelen hiermee deze vaardigheden snel.

2. Puzzelen is een vorm van meditatie of ontspanning. Door het maken van legpuzzels leg je de volle focus op een bepaalde activiteit. Gedachtes die voorbij komen zijn op dat moment niet relevant en omdat je een doel voor ogen hebt kun je deze gedachtes ook makkelijker voorbij laten gaan. 

3. Puzzelen verbetert je geheugen. Puzzelen is een vorm van hersen gymnastiek. Het traint je hersenen om bepaalde vormen, kleuren of afbeeldingen te onthouden. Je zult ook zien dat je naar mate je vaker puzzelt, je ook beter zult worden. Je kunt dan sneller linkjes leggen tussen wat je al hebt gezien en wat je op dat moment nodig hebt.

4. Puzzelen maakt je blij. Door te puzzelen ben je indirect bezig jezelf continu te belonen. Weer een puzzelstukje dat past of weer een hele puzzel af. Dit beloningssysteem zorgt voor een bepaalde afgifte van dopamine, die weer zorgen voor een blij gevoel. Wie wil dit nu niet?

voordelen van puzzelen

#2 Hoe kies ik de juiste legpuzzel?

Oke, nu we weten waar het puzzelen allemaal goed voor is, gaan we over naar de praktische tips die we voor jullie hebben verzameld. Voordat we kunnen gaan puzzelen, moeten we eerst een leuke puzzel hebben uitgekozen. Nu kun je puzzels op verschillende manieren uitkiezen.

Aantal stukjes van de legpuzzel

Puzzels hebben een bepaald aantal stukjes. Afhankelijk van de tijd, je leeftijd, je ruimte en je motivatie kun je bepalen hoeveel stukjes je wilt puzzelen. Voor een kind van zes zul je dus ook een andere keuze maken dan voor een volwassene. Voor een beetje uitdaging kun je beginnen met puzzels vanaf 500 of 1000 stukjes. Maar voor de echte fans zijn er ook legpuzzels met 10.000 stukjes te koop!

Moeilijkheidsgraad van de legpuzzel

Even los van dat het aantal stukjes al voor een deel de complexiteit kan bepalen, spelen er natuurlijk andere elementen mee. Zit er in de puzzel bijvoorbeeld veel dezelfde kleur? Of heel veel detail? Dit kan de puzzel moeilijk of juist makkelijker maken.

Uitvoering van de legpuzzel

Natuurlijk willen we voldoende uitdaging, maar ook niet dat de puzzel te moeilijk is. Maar uiteindelijk vinden we de uitvoering van de puzzel het belangrijkste element. Puzzels zijn er in vele uitvoeringen. Dieren, landschappen, cartoons, planeten etc. Kies vooral voor een uitvoering die jou aanspreekt, zodat je ook nieuwsgierig wordt naar het eindresultaat.

>> Bekijk populaire legpuzzels >>

puzzels kiezen

#3 Voordat ik begin met puzzelen.

Met onze gekozen puzzel nog in de doos, kunnen we de voorbereidingen gaan treffen om te gaan puzzelen. Maar waar let je nu eigenlijk op voordat je gaat beginnen?

Gebruik een goede ondergrond

Puzzelen op een hoogpolig kleed klinkt sowieso niet als iets wat een succes gaat worden. Kies daarom voor een vlakke ondergrond en houdt hierbij ook rekening met de oppervlakte. Een puzzel van 1000 stukjes neemt ongeveer 50 bij 70 cm in beslag. Kies dan voor een ruimte tafel.

Maak gebruik van een puzzelmat of plank

Om de puzzel weer goed te kunnen opbergen kun je gebruik maken van een puzzelmat of plank. Zeker wanneer je bijvoorbeeld wilt puzzelen aan de eettafel, kan zo’n mat of plank erg goed helpen. Je schuift de plank onder de bank of rolt de mat op en je puzzelstukjes blijven goed op dezelfde plaats.

Zorg voor voldoende licht

Zeker tijdens de wintermaanden en bij puzzels met veel details is goed licht een must. Let er ook op dat de lamp breed genoeg schijnt, zodat je niet steeds in je eigen schaduw zit te puzzelen.

Let op je zithouding

Sommige mensen kunnen uren lang puzzelen en hier helemaal in op gaan. Echter met een verkeerde zithouding, houd je dit niet lang vol. Let er op dat je regelmatig even opstaat tussen door, je rug recht en schouders laag houdt. 

puzzelen voorbereiden

#4 Hoe begin je met het leggen van de puzzel?

Licht, check! Puzzelmat, check! Genoeg ruimte, check! Puzzelen maar. Maar hoe begin je nu je puzzel?

De meesten zullen zeggen dat je bij de randjes moet beginnen en dus graai je al snel minuten lang tussen alle stukjes naar de randjes. Maar er is een betere manier! Begin met het sorteren van de puzzel op andere elementen dan de randjes. Bijvoorbeeld op kleur, wanneer er een groot oppervlak van dezelfde kleur is, of op detail. Zo kun je tijdens het sorteren ondertussen direct de randjes die je tegenkomt apart leggen. Twee vliegen in éen klap.

Hoe vaker je puzzels maakt, hoe beter je er in wordt. Naast de details op de afbeelding van de puzzel, leer je ook steeds beter de vormen van de puzzelstukjes te herkennen en te plaatsen. Zo heb je meerdere elementen van het puzzelstukje die je kunnen helpen zoeken naar de juiste plek om deze te plaatsen. 

Zorg er voor dat je niet gefrustreerd raakt tijdens het puzzelen. Puzzelen is een ontspanningsactiviteit. Weet je even niet waar het stukje moet? Geen probleem. Leg het stukje weg en ga verder met de puzzel. Af en toe een pauze nemen en opstaan helpt niet alleen voor je lichaamshouding,  maar ook voor je hersenen. Af en toe een stap terug nemen, letterlijk, kan helpen om weer nieuwe oplossingen te zien.

puzzels leggen

#5 Wat doe je met de puzzel, zodra deze af is?

Yes, de puzzel is af! Goed gedaan! Maar wat nu?
Je kunt de puzzel weer afbreken en terugstoppen in de doos. Dit is in mijn geval steeds wat ik doe, omdat ik toevallig alleen puzzels heb gemaakt die ik heb geleend.
Maar een andere optie is om deze in te lijsten! Er zijn online aanbieders te vinden waar u de puzzel kunt laten inlijsten, of tips hoe je dit zelf kunt doen.

legpuzzels

Ben je geïnspireerd geraakt om ook te gaan puzzelen? Hopelijk helpen deze tips voor legpuzzels je op weg om ontspannen te kunnen puzzelen. Op zoek naar nog meer leuke hobby’s die je als vrouw kan doen? Lees dan hier ons artikel over de leukste hobby’s voor vrouwen.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie